Kendi Markanızı Kurarken Karşılaşacağınız Bayilik Maliyetleri ve Bayilik Modeli

Bayilik maliyetleri bir girişimcinin en çok aklına takılan konu. Kendi markanı yaratmak ya da bir bayilik almak. Her ikisinin de bazı ortak noktaları olduğu gibi birbirinden ayrıştığı noktalar da var. Duyulan heyecan aynı tabi, o asla değişmez. Neticede her iki durumda da kendi işinin patronu oluyorsun. Peki, bu iki model hangi noktalarda birbirinden ayrılıyor diye soracak olursanız, ilk etapta elbette ki karşılaşılacak bayilik maliyetleri söz konusu olduğunda işler biraz değişiyor diyebiliriz.

Kendi Markanı Kurmak ile Bayilik Üzerinden Bir Şube Açmanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? başlıklı yazımızda aslında bu konu hakkındaki her şeye detaylıca değinmiştik. Bu sefer karşılaşacağınız maliyetler konusunda sizi biraz aydınlatmak istiyoruz aslında. Bayilik maliyetleri daha öngörülebilir olsa da, kendi işini kurmanın maliyetleri pek öngörülebilir olamayabiliyor.

Bayilik Maliyetleri: Yeni İş Kurarken Sermeyeniz Olması Gerekiyor

Söz konusu ister bayilik alma olsun ister kendi markanızı kurmak, her türlü cebinizde biraz sermaye olması gerekiyor. Yalnız, bayilik modelinde ihtiyacınız olan sermeye hem gireceğiniz sektöre hem de markaya göre değiştiğinden, kendi işini kurmaya göre daha avantajlı. Yeni iş kurarken bundan çok daha fazlasına ihtiyacınız var. Gelin, biraz kendi markanızı kurarken karşılaşacağınız “temel” maliyetlerden bahsedelim önce.

1. Şirket Kurma Süreci

Öncelikle bir şirket kurma sürecine girmeniz gerekiyor. Muhasebe, vergi levhası, şirket kurma giderleri gibi pek çok gideriniz olacak. Bunları gerçekten kalem kalem atlamadan yazmanız lazım. Burada kuracağınız şirket türüne göre maliyetler ve süreçler değişebiliyor. O yüzden iyi bir muhasebeciye kesinlikle ihtiyacınız olacak.

2. Kira ve Ofis Masrafları

Kendinize ait bir dükkan yoksa kira bedeli de elbette ki size ait olacak. Ayrıca tutacağınız dükkanın ya da ofisin belli masrafları ve aylık giderleri olacak. Tadilat yaptırmak isteyebilirsiniz, mutlaka bir tabela maliyetiniz olacak, bunun gibi daha sayamadığımız pek çok kalemi de sermayenize dahil etmeniz gerekiyor.

3. Ürün Tedarik Süreçleri

Bu da yine kendi işini kurmayı düşünenlerin göz ardı etmemesi gereken bir maliyet kalemi. Ayrıca zaman maliyeti de oldukça fazla. Çünkü ortada ciddi bir süreç var ve siz müşteri memnuniyetini sağlam tutmak için ürünü zamanında temin etmek durumundasınız. Bu süreçlerle tek başınıza ilgilenmenin stres yükü de biraz fazla olacak.

4. Depo Masrafları

Elbette depo ihtiyacı sektörünüze göre değişiyor ancak bir depoya büyük ihtimalle ihtiyaç duyacaksınız. Bu da bir maliyet kalemi yaratacak elbette. Çünkü deponun da çalışanlarıyla birlikte aylık olarak bazı masrafları olacak.

5. Çalışan Giderleri

Tüm işe alım süreçlerinden de yine siz sorumlu olacağınız için burada da dikkatli hareket etmeniz gerekiyor. Hem işletmeniz için doğru personeli seçmeli hem de iyi bir finansal çizelge hazırlamalısınız çalışan giderlerini de kapsayan. Çünkü sadece maaş ile iş bitmiyor, sigorta giderleri de bu maliyet kaleminin içinde yer alıyor.

6. Pazarlama Maliyetleri

İşletmenizi pazarlamazsanız, kimsenin haberi olmaz. Daha fazla müşteri kazanabilmek için pazarlama için de belli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Genellikle bu kısım sıfırdan iş kuranlar için ikinci planda kalıyor ancak ne kadar erken pazarlama faaliyetlerine başlarsanız, o kadar erken kazanç sağlamış olursunuz.

7. Bayilik Maliyetleri İçin En Az 1 Yıllık Sermaye

Tüm bu giderlerin yanı sıra, markanızı kurup işletmeye başladığınız tarihten itibaren kenarda da sizi 1 yıl döndürecek bir meblağa ihtiyacınız olacak. Çünkü hemen kara geçemeyebilirsiniz. Kenarda sizi en az 1 yıl idare edecek bir meblağın olması, motivasyonunuz açısından da oldukça önemli. Ayrıca sizi bu süreçte güçlü kılacaktır.

Bayilik Maliyetleri

Franchise Bedeli: Her bayilik modelinde yok ama çoğunda var. 20.000 ile 100.000 arası ortalama diyebiliriz. Gireceğiniz sektöre ve markaya göre değişiyor. Bunu başlangıç sermayesi olarak düşünebilirsiniz.

Katılım Bedeli: Franchise bedeli kadar değil, daha düşük meblağlarda bir kerelik bir ödeme yapmanız istenebiliyor.

Çalışma Sermayesi: Genellikle bayilik alacağınız zaman, markanın belirlediği bir meblağ oluyor ve bu meblağa sahip olmanız gerekiyor. Bu meblağ, günlük nakit tutar şeklinde hesaplanıyor. Nakit çalışma sermayesi olarak geçiyor.

İnşa Maliyetleri: Bu da markaya ve sektöre göre çok değişken bir konu. Genellikle marka ile birlikte karar veriliyor. Bazı markaların mimari tasarımları vs. zaten hazır olduğu için siz çok cüzi bir bedel ödeyerek de süreçleri ilerletebiliyorsunuz.

ChefBörek’in bayilik süreçleri ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca bizi Instagram’dan takip etmeyi de unutmayın!