Franchising’in Bayilik ve Acentelikten Farkı Nedir?

Franchising’in bayilik ve acentelikten farkı nedir sorusunu soruyorsanız doğru yerdesiniz. Aslında önce franchising nedir, onu açıklamak gerekiyor. Zira bu 3 terim birbirine çok fazla karıştırılıyor. Önce Franchising’i açıklayarak başlayalım. Franchising nedir; ortada bir marka, ürün, işletme ya da bir fikir var. Tüm bunların bir bölge ya da ülke özelinde tüm haklarının bir kişi ya da kuruluşa bırakılması olayı Franchising oluyor. Yani üretilmesinden pazarlanmasına, reklamından diğer tüm hizmetlere kadar pek çok konuda söz sahibi olmak gibi düşünebilirsiniz. Şimdi gelin, bayilik ve acentelik tam olarak ne oluyor, farkları neler biraz da onlara bakalım.

Franchising Nedir ve Franchising ile Bayilik Arasındaki Farklar

Öncelikle bayiler franchise olamazlar. Çünkü bayiler ana şirkete para ödemez, hatta ilgili firmanın bayiye kar payı bırakması gibi bir durum söz konusu da olabilir. Bayilik, daha çok müşteri ve marka arasındaki aracı gibidir. Bayi sahibi gider toptancıdan ürünü alır ve müşterisine satar. Bayiliği, tamamen bağımsız 3. şahıs gibi düşünebilirsiniz.

Franchise ise daha çok yatırımcı konumunda oluyor. Yani bir markanın bir isim hakkını satın alıyor ve o markanın çatısı altında yer alan ürün ya da hizmetleri üretiyor veya pazarlıyor. Tabi tüm bunların belli standartlar çerçevesinde gerçekleşmesi gerekiyor.

Franshising, bayilikten farklı olarak işletmenin nasıl görüneceği, çalışanların nasıl giyineceği, kısacası tüm işletme prensiplerini birebir uyguluyor. Bayilikler bu konuda daha serbestler. Böyle bakınca bayilikler biraz daha bağımsız diyebiliriz ama Franchise’ler de belli kriterler çerçevesinde yine bağımsızlar aslında. Bir de tabi Franchise olunca ortada güçlü bir sözleşme de oluyor, bu da her iki tarafın da kendisini daha güvende hissetmesini sağlıyor.

Son olarak, Franchise seçimi yapılırken Franchisee’nin kişisel özellikleri, geçmiş tecrübeleri bir hayli önemli oluyor. Bayilikte ise daha çok bayi sahibinin mali gücü gibi kriterler ön planda tutuluyor.

Franchising ile Acentelik Arasındaki Farklar

Acentelik ise çok daha farklı bir hadise. Bir kere bu saydığımız hiçbir kriter acentelikte bulunmuyor. Verilecek destek tedarik ve bölge özelinde oluyor sadece. Ayrıca satışlardan ya da kazanılan ciro üzerinden herhangi bir bedel ödenmesi de gerekmiyor. Acenteler ana şirket adına ticaret yapmıyor, sadece ticari bir aracılık ediyor.

Tabi yine arada bir sözleşme var. Bu sözleşme karşılığında acenteler, ana şirkete bir ön ödeme yapıyor. Buna da “Lump Surn Fees” deniyor. Bir de ara ödemeler söz konusu oluyor belirli dönemlerde yapılan. Buna da “Royalty” deniyor. Bu ödemeler brüt ciro üzerinden hesaplanarak tahsil ediliyor. Çok nadir olmakla birlikte aylık ödeme de yapılabiliyor. Bununla birlikte ana şirket, eğer acenteye bazı maddi desteklerde bulunmuşsa, bunu da ek ödeme olarak talep edebiliyor. Tüm bunlar düzenlenen sözleşmede zaten açık bir şekilde belirtiliyor.

Hangisi Daha Avantajlı?

Hepsinin belli avantajlar ve dezavantajları var elbette. Franchising’in avantajları yüklü bir sermayeye ihtiyaç duymamanız, sürekli olarak her anlamda destek almanız, eğitimlerle desteklenmeniz ve girdiğiniz sektöre bağlı olarak da kısa sürede kazanç sağlamaya başlamanız diyebiliriz.

Bayilik almanın avantajları da Franchising’le aslında oldukça benzer. Sadece daha yüklü miktarda bir sermayenin elinizde bulunması gerekiyor. Ayrıca bağımsız olmanız da bir diğer güzel avantajlarından biri.

Acentelik almanın avantajları ise daha da bağımsız olmanız, cirodan herhangi bir bedel ödememeniz. Ancak biraz daha sorumluluk almanız gereken bir alan. Franchise’de olduğu gibi A’dan Z’ye bir destek söz konusu olmuyor çünkü.

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın!