Uluslararası Franchising Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Uluslararası franchising, bir stratejik yol aslında. İç talepte yer alan bağımlılığı azaltmak ve gelecekteki gelir ve kar merkezlerini geliştirmenin amaçlandığı bir sistem olarak da düşünebilirsiniz. Söz konusu olan şey, bir markayı franchising yoluyla küresel çapta genişletmek. Burada çok büyük bir ters potansiyel söz konusu. Ayrıca düşük riskli ve az yatırım gerektirmesi de avantajları da arasında. Uluslararası franchising nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Gelin, birlikte inceleyelim.

Uluslararası Franchising Nedir?

Uluslararası franchising, yerel bir işletmenin global ülkelere ve pazarlara genişlemesini ifade ediyor. Aslında süreç biraz karmaşık işliyor desek yanlış olmaz. Çünkü fizibilite, uygulanabilirlik, faydalara karşı barındırdığı risk faktörleri ve bu faktörlerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gibi durumlar söz konusu. Uluslararası franchisingin birkaç temel noktası bulunuyor.

Tekrarlama: Uluslararası franchising sürecinde şirketlerin genellikle yerli iş modellerini dış pazarlarda kopyalamasını ifade ediyor.

Zorluk: Franchising işletmesi ile ev sahibi global pazar arasında dil, hukuksal süreçler ve finanslar süreçlerde pek çok farklılıklar yer alıyor. Bu da global pazara açılırken ciddi zorluklar olabileceğini baştan öngörmek gerektiğini gösteriyor.

Yararlar: Uluslararası franchising demek yeni müşteriler, yeni satış potansiyelleri ve yeni bir pazar demek. Uluslararası franchising, aynı zamanda şirketin adını ve varlığını küresel bir pazara yerleştirmesini ifade ediyor ki bu oldukça büyük bir fayda.

Uyarlama: Yeni bir dış pazarın ihtiyaç ve taleplerine uyum sağlamayı öğrenmek, yerel müşterileri ve alıcıları çekebilir. Bu da yeni bir ülkede daha yüksek başarılar elde edileceği anlamına gelir.

Danışman: Uluslararası franchising de aslında kilit nokta. Şirketlerin genişlemeden önce global pazar hakkında bilgiler sunmakta ve pek çok konuda tavsiyelerde bulunmaktadır.

Uluslararası Franchising’in Avantajları Nelerdir?

Bir franchise satın almak, bir girişimcinin atacağı ilk adımlardan biridir. Franchise’ler, kanıtlanmış bir iş modelinin tüm avantajlarını sunmaktadırlar ve aynı zamanda finansman ve eğitim gibi alanlarda da destek sunmaktadırlar. Uluslararası franchise’lar ise büyüyen küresel pazarlardan yararlanma fırsatı sağlarlar.

  • Eksiksiz bir destek söz konusudur. Farklı bir ülkenin yöntemlerine uyum sağlama konusunda özellikle. Söz konusu ülkenin iş yapış şekline hakim olmayı öğrenmiş olacaksınız.
  • Oldukça karlı bir alternatiftir. Özellikle kendi ülkenizde oldukça yaygın olan bir ürün ya da hizmeti satıyorsanız bu durum daha da avantaj sağlayacaktır.
  • Ürün ya da hizmetinize büyük ölçüde ihtiyaç duyulan, rekabetin ise bir o kadar düşük olduğu bir pazar yakalama şansınız oldukça yüksektir. Bu da rakipleriniz çoğalmadan sizi zaten pazarda lider konumuna getirebilmektedir.
  • Başka bir ülkede franchise sahibi olmak yeni ve heyecan vericidir. Ayrıca yeni bir kültürü deneyimleme imkanına sahip olursunuz. Her anlamda ufkunuzun genişlediğini hissedersiniz.

Uluslararası Franchising’in Dezavantajları Nelerdir?

Uluslararası Franchising’in avantajları kadar dezavantajları da bulunmaktadır elbette. Hatta biraz zorlayıcı dezavantajlar olabilmektedir bunlar. Ancak yazının başında da belirttiğimiz gibi bir danışman yardımı ile kolaylıkla üstesinden gelebilirsiniz.

  • Yeni bir ülkenin franchise alanındaki yöntemlere uyum sağlamakta ilk etapta zorlanabilirsiniz.
  • Ülke yönetim biçimi, hukuksal süreçler farklı olacağından çok derin bir araştırma sürecinden geçmeniz gerekir.
  • Finansal sistemler de tamamen değişeceğinden bu da ayrıca zorlayıcı olacaktır.
  • Başarısız olma riskiniz sandığınızdan daha büyük kayıplar getirebilmektedir.

Türkiye’nin ilk Börek Restaurant & Cafe konseptini hayata geçirmiş bir şirket olarak, yatırıcılarımızla birlikte daha da büyüyeceğimize inancımız tam. Siz de ChefBörek ailesinin bir parçası olmak isterseniz buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca ChefBörek ile ilgili en güncel konula/rdan haberdar olmak için bizi Instagram’dan takip etmeyi de unutmayın.