Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcilere Tavsiyeler

Bir fikriniz var. Ancak zaman ve para yatırmadan önce kafanızda gidermeniz gereken de çok soru işareti var. Tebrikler, girişimci olmanın ilk adımını atmışsınız bile çoktan. Bize göre girişimcilik kendini işini kurmaktan öte, o ruha sahip olmayı ifade ediyor. Çünkü kendi işini kurmak sadece zaman ve para yatırmaktan ibaret değil, bunun için başta cesaret olmak üzere pek çok özelliğe sahip olmak gerekiyor. O özelliklerin hepsi bende var ama nereden başlayacağımı bilemiyorum diyorsanız, şu an doğru yerde olduğunuzu bilmenizi isteriz. Şimdi kendi işini kurmak isteyen siz girişimcilere verdiğimiz tavsiyelere kulak verin lütfen.

1. Girişimcilik Özelliklerinizin Farkına Varın

Kendi işini kurmak ve girişimcilik dünyasına adım atmak için bazı kişilik özelliklerine sahip olmanız gerekiyor. Bu özelliklere sahip değilseniz hemen vazgeçin demiyoruz elbette, geliştirebilir ya da bu özellikleri kazanabilirsiniz. Ne gibi özelliklerden bahsediyoruz; mesela esnek saatlerde çalışabilir misiniz, yoğun tempoya ayak uydurabilir misiniz, risk almaya hazır mısınız, motivasyonunuz yüksek mi, savaşçı bir ruha mı sahipsiniz gibi. Bu saydıklarımızın birçoğuna sahip olmanız girişimcilik için adım atmaya hazırsınız anlamına geliyor.

2. Girişimcilik Fikrinizi Geliştirin

Tabi hiç fikriniz yoksa, sadece kendi işinizi kurmak gibi bir hayaliniz varsa önce bir fikir bulmakla işe başlayabilirsiniz. Biz şimdi fikriniz varmış gibi davranalım. “Aklıma mükemmel bir fikir geldi” düşüncesi ne yazık ki yeterli olmuyor. Anlıyoruz, tutkulusunuz ve inanıyorsunuz ama hemen harekete geçmeyin. Önce o fikri geliştirin, bir konsepte sokun. Zaten bu adımı gerçekleştirdiğinizde başarılı olma ihtimaliniz de artacaktır.

3. Başarısı Kanıtlanmış Modelleri Tercih Edebilirsiniz

Yeterli sermayeniz olduğuna inanıyor ama sermayenizi sıfırdan bir fikir için riske atmak istemiyorsanız başarısı kanıtlanmış modeller üzerinde kendi işinizi kurabilirsiniz. Mesela franchise, bu anlamda en cazip iş modellerinden biridir. Sıfırdan bir iş kadar sizi yoracak süreçlere girmeden, az riskle güzel kazançlar edinebileceğiniz bir yöntemdir. En çok tercih edilen girişimcilik modellerinden de biridir aynı zamanda.

4. Mutlaka Bir Yol Haritanız Olmalı

Hiçbir şey fikir aşamasında kalmamalı. Hayata geçirmeden önce girişimcilik fikriniz için bir yol haritası çıkarmalısınız. Hayata geçirmek için önünüzde daha çok zaman olduğunu düşünüyor olsanız bile, iş planınızı erken aşamada yaratmış olmanız sizi kendi işinizi kurma yolunda başarıya götürecek önemli adımlardan biri olacak. Ne zaman hayata geçirecekseniz, hedef kitleniz kimler olacak, gelir modelleriniz ne olacak, yıllık hedeflerinizi içeren bir yol haritası çıkarmayı ihmal etmeyin.

5. Girişimcilik İçin Piyasa Araştırması Yapın

Kuracağınız iş hangi sektörde faaliyet gösterecekse, o sektör özelinde mutlaka bir piyasa araştırması yapmanız lazım. Eğer hiç fikrinizin olmadığı bir sektörde kendi işinizi kurmayı planlıyorsanız, hayata geçirmeden önce piyasanın tüm dinamiklerine hakim olmanız başarılı olmanızda kritik önem taşıyor. Eğer hiç fikriniz yoksa, o zaman hangi sektörlerin iyi kazançlar getirdiğini de araştırabilirsiniz. Piyasa analizi yaparken rakip analizi yapmayı da unutmayın elbette.

6. Maliyet Araştırması Yapmayı Unutmayın

Hatta bir maliyet raporu da oluşturabilirsiniz. Özellikle bir yatırımcı arıyorsanız elinizin altında bir maliyet raporu olması sizi bir adım öne taşıyacaktır. Maliyet araştırması yapmanız şu yüzden önemli; işinizi çok daha verimli bir şekilde yönetebilirsiniz. Adımlarınızı da daha sağlam atarsınız ki girişimcilik dünyasında bu çok önemli bir unsur.

7. Bütçenizi Belirleyin

Maliyet araştırmanızı yaptınız ve şimdi sıra geldi bütçenizi oluşturmaya. Maliyet araştırmanızda çıkan sonuçları, var olan paranızla karşılaştırmanız gerekiyor. Sonuçta artık ne kadarlık bir meblağa ihtiyacınız olduğunu aşağı yukarı biliyorsunuz, gelir modeliniz, kazanç hedefleriniz belli. Kendi işinizi kurmak için bütçenizi oluşturabilirsiniz artık. Bütçenizi belirlemeden girişimcilik dünyasına atım atmak demek, dipsiz bir kuyuya kendinizi bırakmak demek, aman diyelim.

8. Girişimcileri Takip Edin

Sadece girişimcileri değil yatırımcıları da takip edin tabi. Hatta onlara kulak verin. Beğendiğiniz, takdir ettiğiniz, takip ettiğiniz girişimcilerin hangi yollardan geçtiğini, onların geleceğin girişimcilerine verdiği tavsiyeleri can kulağı ile dinleyin. Hangi zorluklarla karşılaşmışlar, bu zorluklarla nasıl başa çıkmışlar, ne kadar zaman ve para ile bu işe girmişler, ne kadar sürede büyümüşler? Hepsi de girişimcilik yolunuzda size ışık tutacak çok değerli bilgiler. Hatta bu konuyla ilgili yayınlanmış birkaç kitap da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bizi sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın!